Vilken typ av yoga är bäst?

Vilken yoga är bäst just för dig? Fast yoga är väl yoga? Man gör väl bara en massa ställningar? Fast så är det ju inte riktigt. Det finns många olika typer av Yoga som passar olika personer. Du måste utgå från dig själv, din kropp och vad du klarar av. Liksom din ålder och kondition.

Gillar du mer action och hårdare träning eller är det mer typ meditation du är ute efter? Är du en sportig typ eller gillar du att sitta still och läsa böcker?

Hatha Yoga

Du som gillar lugn och stillhet kanske skulle pröva Hatha Yoga? Det är den som man brukar mest förknippa med yoga. En del kallar det basyoga eller basic yoga. Det är typ den som alla andra yogaformer har utvecklats från. Du får lära dig en massa ställningar pch positioner. Hur bra det går spelar ingen roll. Du får ge din kropp den tid det behöver.

Yinyoga

Och så har vi till exempel Yinyoga. Så vad är då yinyoga? Det är som självterapi. Du är passiv och låter gravitationen göra jobbet i positionerna som hålls i 3–5 minuter. Milda, långa stretchar påverkar kroppens bindväv som sitter runt musklerna och länkas samman genom hela kroppen. Det innebär att stretch av en del av kroppen även kan påverka andra delar. Genom den kan man så att säga skäppa emotionella spärrningar och man blir mera levande i hela kroppen sägs det.

Kraftfull Yoga

Men sure, om du gillar att springa och hoppa kanske du ska göra det istället. Men Power Yoga kanske kommer närmast? Power Yoga – en dynamisk yogaform som fokuserar på styrka, uthållighet, balans och flexibilitet. Eller kanske Acroyoga som är en blandning mellan yoga och akrobatik med inslag av thaimassage. Det låter väl kul?

Klassisk och fysisk Yoga

Ashtanga är också en klassisk yogaform, fast också en av de mer fysiskt krävande. Man jobbar med både stående och sittande positioner ur tre olika serier. Varje position förbereder dig för den nästa och gör dig stark nog. Det här är ju bra för du går endast vidare till andra serien när du behärskar första och därefter till den tredje när du är bra på den andra.

Men det finns många fler stilar och metoder. Det är bättre att du läser olika texter och listor som du hittar och går igenom dem noggrant. Gör så och tänk på vad själv skulle passa för. Fråga gärna instruktörer och titta in på olika klasser innan du bestämmer dig.

Lämna en kommentar