Shiatsu vs Tuina – Vad är skillnaderna? (Och vilken ska jag välja?)

Japan och Kina har båda så kallad Djupvävnadsmassage, eller djupmassage, Shiatsu i Japan och Tuina i Kina. Djupmassage är en typ av massage som fokuserar på de djupare lagren av muskelvävnad för att frigöra kroniska muskelspänningar och knutar. Medan både japanska och kinesiska tekniker för djupvävnadsmassage är utformade för att nå de djupare lagren av muskelvävnad, finns det vissa skillnader mellan de två metoderna.

En av de största skillnaderna mellan japansk och kinesisk djupmassage är hur trycket appliceras. Japansk djupvävnadsmassage använder vanligtvis fingertryck och tumtryck för att applicera tryck på specifika punkter på kroppen, medan kinesisk djupvävnadsmassage använder en bredare, svepande rörelse för att trycka på musklerna.

En annan skillnad är hur massagen utförs. Japansk djupmassage görs ofta med terapeutens händer i stationär position, medan kinesisk djupmassage innebär mer rörelse och stretching av musklerna.
När det gäller den övergripande inställningen till behandling tenderar japansk djupmassage att vara mer fokuserad på att lindra specifika områden av spänningar och främja avslappning, medan kinesisk djupmassage är mer fokuserad på övergripande balans och välbefinnande.

Sammantaget kommer valet mellan japansk och kinesisk djupmassage att bero på individens specifika behov och preferenser. Båda metoderna kan vara effektiva för att lindra muskelspänningar och främja avslappning, och rätt teknik kommer att bero på individens specifika mål och behov.

Shiatsu – Japansk djupmassage

Japansk djupmassage är en typ av massage som använder fingertryck och tumtryck för att applicera tryck på specifika punkter på kroppen för att släppa kroniska muskelspänningar och knutar. Det är en form av massageterapi som har sitt ursprung i Japan och som ofta kallas ”Shiatsu” massage, vilket betyder ”fingertryck” på japanska.

Japansk djupvävnadsmassage utförs vanligtvis med terapeutens händer i en stationär position, och det involverar användning av fingertryck och tumtryck för att applicera tryck på specifika punkter på kroppen. Denna typ av massage görs vanligtvis på en matta eller en futon på golvet, och terapeuten kan använda sina händer, fingrar och tummar för att trycka på musklerna.

Japansk djupvävnadsmassage är utformad för att lindra specifika områden av spänningar och främja avslappning, och den används ofta för att behandla en mängd olika tillstånd, inklusive muskelstelhet och smärta, stress och sömnlöshet. Det anses allmänt vara en mild och avslappnande massageform, och den används ofta för att främja övergripande välbefinnande och balans.

Japansk djupvävnadsmassage utförs vanligtvis av utbildade massageterapeuter som är skickliga i teknikerna och principerna för denna massageform. Det är ett populärt val för människor som söker en avkopplande och föryngrande massageupplevelse.

Tina – Kinesiska djupmassage

Kinesisk djupvävnadsmassage är en typ av massage som ingår i kinesisk läkekonst och använder en bred, svepande rörelse för att trycka på musklerna för att släppa kroniska muskelspänningar och knutar. Det är en form av massageterapi som har sitt ursprung i Kina och som ofta kallas för ”Tui Na”-massage, vilket betyder ”tryck och grepp” på kinesiska.

Kinesisk djupmassage utförs vanligtvis med terapeuten genom att använda en svepande rörelse för att applicera tryck på musklerna, och det kan också involvera användning av knådnings-, knacknings- och stretchtekniker. Denna typ av massage görs vanligtvis på ett massagebänk, och terapeuten kan använda sina händer, fingrar och handflator för att trycka på musklerna.

Kinesisk djupvävnadsmassage är utformad för att främja övergripande balans och välbefinnande, och den används ofta för att behandla en mängd olika tillstånd, inklusive muskelstelhet och smärta, stress och sömnlöshet. Det anses allmänt vara en mer uppiggande och energigivande massageform, och den används ofta för att förbättra cirkulationen och stimulera kroppens naturliga läkningsprocesser.

Trycket och intensiteten av en Tui Na-massage kan justeras för att passa individens komfortnivå och behov, och terapeuten kommer vanligtvis att checka in med klienten för att säkerställa att trycket är bekvämt. Vissa människor kan uppleva obehag under en Tui Na-massage, särskilt om de har särskilt spända eller ömma muskler, men detta anses i allmänhet inte vara smärta.

Kinesisk djupmassage utförs vanligtvis av utbildade massageterapeuter som är skickliga i teknikerna och principerna för denna massageform. Det är ett populärt val för människor som söker en massageupplevelse som är fokuserad på övergripande balans och välbefinnande.

Sammantaget anses Tui Na generellt vara en terapeutisk och avslappnande massageform som kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och främja övergripande balans och välbefinnande.

Lämna en kommentar