Kan man känna Qi? Vetenskapen säger: JA, man kan känna ett kraftfält

Forskare på KI har upptäckt att vi har ett ”kraftfält” runt våra kroppar och säger att vi kan känna det. Det skriver Huffington Post om:

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/scientists-discover-we-have-a-force-field-around-our-bodies-and-you-can-feel-it_uk_577a49aee4b0f7b557958f6a:

”Vårt personliga utrymme styr våra händer när vi sträcker ut handen, får oss att ducka när föremål susar mot oss och gör oss akut medvetna om världen omkring oss. Och nu, för första gången, har forskare hittat ett sätt att hjälpa oss att känna det.

Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har justerat ett välkänt experiment som kallas gummihandillusionen för en studie publicerad i tidskriften Cognition. I den klassiska versionen visas deltagarna en falsk gummihand medan deras egen hand är gömd bakom en skärm. Efter några minuters samtidig smekning av både de riktiga och de falska händerna, börjar personens hjärna att tro att den falska handen faktiskt är deras egen.”

”I den nya studien, som involverade 101 vuxna, upprepade forskare testet men applicerade penseldrag i luften ovanför den falska handen, istället för att röra den. Som i det klassiska experimentet börjar deltagarna tro att den falska handen är deras egen. Men i den här versionen började de också känna av vad som känns som ett ”kraftfält” mellan borsten och gummihanden.

”Vi kan framkalla den här bisarra känslan av att det faktiskt finns något i luften mellan borsten och gummihanden,” sa Arvid Guterstam från Karolinska Institutet, en medförfattare till studien, till New Scientist.
Enligt studien fortsätter känslan så långt som 15 tum ovanför gummihanden, vilket indikerar storleken på vad forskare i vårt ”peripersonella utrymme”.

Neurovetenskapliga bevis för fenomenet dök upp först i slutet av 1990-talet i djurstudier. Princeton Universitys Michael Graziano registrerade den elektriska aktiviteten hos neuroner i parietal- och frontalloberna i apors hjärnor. De upptäckte att vissa neuroner avfyrade inte bara när de berördes av ett föremål utan också när det kom nära dem.”

Lämna en kommentar